Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα

  • Δεκ 06, 2022

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στις 22 Νο­εμ­βρί­ου ψη­φί­σθη­κε από τη Βου­λή ο νό­μος 4996/2022 για τα πνευ­μα­τι­κά δικαιώμα­τα, με τον οποίο καθορίστηκε νέο συγγενικό δικαίωμα εκδότη Τύπου. Με το εν λόγω δικαίωμα που αναγνωρίζει ο νέος νόμος στους εκδότες Τύπου, αναφορικά με το περιεχόμενο που δημοσιεύουν στο διαδίκτυο, αποκτούν τη νομική βάση για να διεκδικήσουν από τις μεγάλες πλατφόρμες (Google, Facebook, Microsoft κ.α.) μερίδιο των εσόδων που αποκομίζουν οι τελευταίες από την εκμετάλλευση ειδησεογραφικού περιεχομένου.

 Ο ελληνικός νόμος δεν περιορίστηκε στην αναγνώριση του νέου δικαιώματος, αλλά υιοθέτησε και διατάξεις που ρυθμίζουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ εκδοτών Τύπου και χρηστών (μεγάλων πλατφορμών), ώστε να ολοκληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, προβλέπεται διαδικασία διαμεσολάβησης από την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία δύναται να ζητήσει και οικονομικά στοιχεία για τον καθορισμό της αμοιβής.

Σε περίπτωση που τα μέρη δεν αποδεχτούν την πρόταση της ΕΕΤΤ, τότε ο καθορισμός της αμοιβής γίνεται από τα δικαστήρια. Τέλος, οι διατάξεις προβλέπουν και κυρώσεις κατά των πλατφορμών με χρηματικές ποινές που κυμαίνονται από 50.000 ευρώ έως και 10.000.000 ευρώ, για την περίπτωση που αρνούνται να παράσχουν οικονομικά στοιχεία ή στην περίπτωση αυθαίρετης μεταβολής της ορατότητας του περιεχομένου εκδοτών στο διαδίκτυο (π.χ. μη εμφάνιση στη μηχανή αναζήτησης με την δέουσα σειρά).

Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική καθώς ενδέχεται να εξασφαλίσει πρόσθετους πόρους από τις μεγάλες πλατφόρμες, προσπάθεια η οποία προφανώς απαιτεί την σύμπραξη εκδοτών και όχι την κατά μόνας διεκδίκηση.

Η Ένωσή μας, μέσω της συνεργασίας της με τον ΟΣΔΕΛ, συμμετείχε στην διαβούλευση και στην διαδικασία υιοθέτησης του ως άνω νομοσχεδίου, και θα επιδιώξει την συμμετοχή των μελών της στην νέα διαδικασία που υιοθετήθηκε, υπό την αρωγή του ΟΣΔΕΛ, που -όπως έχουμε ενημερωθεί-, θα επιδιώξει την άμεση εφαρμογή του νέου πλαισίου για όσες επιχειρήσεις είναι μέλη του.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓEN.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

               ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ                       ΝΙΚΟΣ ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μοιραστείτε το

Submit to Facebook
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΦΕΚ) »

footer