ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ

  • Δεκ 22, 2020

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ

Την Παρασκευή 18-12-2020 ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. κ. Αντώνης Μουντάκης συμμετείχε σε ευρεία τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν ακόμη ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό κ. Στέλιος Πέτσας και οι πρόεδροι όλων των Ενώσεων Περιφερειακού και Κλαδικού Τύπου.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε το θέμα του ΕΔΟΕΑΠ και τέθηκαν πολλά αιτήματα από τους εκπροσώπους των Ενώσεων, με κυριότερο την καθολική εξαίρεση του Περιφερειακού Τύπου από τον συγκεκριμένο Οργανισμό με τον οποίο άλλωστε, ουδεμία σχέση είχε εδώ και χρόνια.

Ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. κ. Μουντάκης επεσήμανε τα σημεία του Καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ τα οποία αδικούν κατάφωρα τις εβδομαδιαίες περιφερειακές εφημερίδες, με κυριότερο την εξαίρεση από την υγειονομική περίθαλψη των ιδιοκτητών εφημερίδων που απασχολούν λιγότερους από πέντε (5) εργαζόμενους. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι η Ε.Ι.Ε.Τ., μαζί με άλλες Ενώσεις, εξετάζει το ενδεχόμενο της προσφυγής στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, καθώς -παρ’ ότι σέβεται την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας- θεωρεί άδικο και μη ανταποδοτικό το χαράτσι του 2%.

Επίσης, τόνισε ότι επιβάλλεται ο ανασχεδιασμός του ειδικού προγράμματος ενίσχυσης του Περιφερειακού Τύπου, ως αντιστάθμισμα στην επιβολή του 2% καθώς σε περίπτωση που χρηματοδοτηθούν μόνο οι θέσεις πλήρους απασχόλησης θα μείνουν εκτός το σύνολο των εβδομαδιαίων εφημερίδων, αλλά και η πλειοψηφία των ημερήσιων. 

Ο κ. Μουντάκης υπογράμμισε ακόμη ότι είναι επιβεβλημένη η ρύθμιση των οφειλών των ετών 2018-2020 σε 120 δόσεις, όπως και ο συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών που οι εφημερίδες έχουν πληρώσει στον ΕΦΚΑ και τώρα απαιτεί ο ΕΔΟΕΑΠ.

Όπως επισήμανε ακόμη ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. «η Ένωση μας επιμένει ότι η επιβολή του 2% επί του τζίρου μας είναι ένα χαράτσι που απειλεί τη βιωσιμότητα των εφημερίδων - επιχειρήσεων μας. Για παράδειγμα, το 2020 το σύνολο των εκδόσεων των εβδομαδιαίων εφημερίδων ήταν ζημιογόνες, λόγω covid, ωστόσο καλούμαστε να πληρώσουμε το 2% του τζίρου μας από μια ζημιογόνα χρονιά. Ακόμη, συνυπολογίστε ότι πολλά από τα Τιμολόγια που έχουν εκδοθεί προς Δήμους, Περιφέρειες και Υπηρεσίες δεν έχουν πληρωθεί, όμως εμείς πρέπει να καταβάλουμε το 2%, ενώ παράλληλα εμφανίζουμε κέρδη που δεν έχουμε στο συρτάρι μας και μας αποκλείουν από κάθε μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που απολαμβάνουν άλλοι κλάδοι».

Αναφερόμενος στα «παγιωμένα» εδώ και χρόνια ζητήματα του κλάδου, ο κ. Μουντάκης ζήτησε από τον κ. Πέτσα να δοθεί ένα τέλος στις συνεχείς παρατάσεις των δημοσιεύσεων υποχρεωτικού χαρακτήρα (διακηρύξεις, προκηρύξεις κ.α.) στο Περιφερειακό Τύπο, με την μόνιμη διατήρηση τους, καθώς οι μικρές παρατάσεις δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας στον κλάδο και παράλληλα αποτρέπουν κάθε σχεδιασμό στις επιχειρήσεις μας.

Τόσο ο κ. Βρούτσης όσο και  κ. Πέτσας διατύπωσαν τον προβληματισμό τους σχετικά με την εργοδοτική εισφορά του 2%, ενώ δεσμεύτηκαν ότι θα υπάρξει μεταξύ τους συνεργασία για να συζητηθούν και να δρομολογηθούν λύσεις στα αιτήματα των Προέδρων των Ενώσεων Περιφερειακού και Κλαδικού Τύπου για θέματα που αφορούν τον ΕΔΟΕΑΠ.

Απαντώντας στον πρόεδρο της Ε.Ι.Ε.Τ., όσον αφορά τις μεγάλες καθυστερήσεις στις εξοφλήσεις δημοσιεύσεων από Δήμους και Περιφέρειες, ο κ. Πέτσας δεσμεύτηκε ότι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, το θέμα θα λυθεί άμεσα.

Εντός των ημερών θα ακολουθήσει και νέα τηλεδιάσκεψη των Προέδρων των Ενώσεων με τον κ. Πέτσα, στην οποία θα συζητηθούν όλα τα θεσμικά ζητήματα του κλάδου μας. 

Μοιραστείτε το

Submit to Facebook
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΥΠΟ »

footer