ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΣΤΙΣ 3.12.2020 ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΙΕΤ

  • Δεκ 06, 2020

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΣΤΙΣ 3.12.2020 ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΙΕΤ

Συνεδρίασε στις (3-12-2020) και ώρα 8 μ.μ., μέσω τηλεδιάσκεψης, το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, με κύριο θέμα την επικείμενη ψήφιση νομοσχεδίου υπό τον τίτλο: "Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της τροποποιημένης με την Οδηγία (ΕΕ)2018/1808 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Νοεμβρίου 2018, Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Μαρτίου 2010 για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης".

Στο Νομοσχέδιο αυτό, και στο Κεφάλαιο ΣΤ'  (Ρυθμίσεις για τον Τοπικό και Περιφερειακό Τύπο Άρθρο 56 Έναρξη ισχύος – Τροποποίηση άρθρου 379 ν. 4412/2016), περιλαμβάνεται η προτεινόμενη παράταση στην καταχώριση των δημοσιεύσεων του Δημοσίου τομέα στον νομαρχιακό και τοπικό τύπο, για ένα (1) μόλις έτος.

Πάγια θέση της Ένωσης μας είναι ότι η ισχνή αυτή παράταση αποτελεί τροχοπέδη στον μελλοντικό σχεδιασμό των εφημερίδων - επιχειρήσεων μας, ενώ παράλληλα εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την έντονη διαμαρτυρία μας για το γεγονός ότι συνεχίζεται η "πολιτική ομηρεία" του κλάδου μας, η οποία στηρίζεται σε ένα θέμα που θα 'πρεπε να έχει λυθεί εδώ και καιρό χωρίς αστερίσκους και ημερομηνίες λήξης.

Έχουμε άλλωστε εκφράσει πολλές φορές την απορία μας γιατί, ενώ η κατάργηση των δημοσιεύσεων ΔΕΝ αποτελούσε ποτέ μνημονιακή υποχρέωση κι ενώ κατά παραδοχή και των αρμόδιων υπουργών η διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις εξυπηρετείται καλύτερα από κάθε άλλο τρόπο με τη δημοσίευση των διακηρύξεων στον Περιφερειακό Τύπο, είμαστε αναγκασμένοι να βρισκόμαστε σε μια μόνιμη ανασφάλεια και μάλιστα σε δύσκολες εποχές για τον έντυπο Τύπο που βγήκε βαθιά πληγωμένος από την δεκαετή βαθιά οικονομική κρίση και έχει τελευταία να αντιμετωπίσει και τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ωστόσο, ενώ αυτή την εποχή θα 'πρεπε να συζητάμε και να προτείνουμε λύσεις για την αντιμετώπιση αυτής της βαθιάς κρίσης του Τύπου,  είμαστε υποχρεωμένοι να ασχολούμαστε με ένα θέμα που "σέρνεται", χωρίς προφανείς (αλλά αρκετούς αφανείς λόγους) εδώ και μια δεκαετία.

Παράλληλα, είμαστε αναγκασμένοι -για πολλοστή φορά- να επισημάνουμε ότι σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες οι αντίστοιχες δημοσιεύσεις γίνονται μόνο στον Περιφερειακό Τύπο, καθώς από τη μία θεωρείται ο ιδανικότερος τρόπος διαφάνειας και από την άλλη έναν τρόπο στήριξης προς τις Περιφερειακές εφημερίδες.

Με βάση τα παραπάνω, καλούμε όλα τα μέλη της Ε.Ι.Ε.Τ. να συμμετάσχουν με σχόλια στην ηλεκτρονική διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 21:00 (http://www.opengov.gr/ggee/?p=6894)

..................................................................................................................

Στην χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκαν και ελήφθησαν ομόφωνες αποφάσεις και για τα παρακάτω θέματα:

  1. Εγγραφή νέου μέλους στην Ε.Ι.Ε.Τ.: Μαρία Κελαϊδή, νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας Ε. Χατζηκωνσταντίνου Ο.Ε., εβδομαδιαία εφημερίδα ΑΝΑΛΥΤΗΣ Π.Ε. Καβάλας, Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
  1. Έκδοση νέων ταυτοτήτων στα μέλη της Ε.Ι.Ε.Τ. στις αρχές του νέου έτους. Θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση για τις ημερομηνίες και τον τρόπο που τα μέλη μας θα πρέπει να μας αποστείλουν τις φωτογραφίες και τα στοιχεία που απαιτούνται.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση Γενικής Συνέλευσης της Ε.Ι.Ε.Τ., ταυτότητα δικαιούνται ΜΟΝΟ τα ταμειακώς εντάξει μέλη. Εν προκειμένω, όσοι συνάδελφοι έχουν εξοφλήσει και τη συνδρομή του 2020 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

 

  1. Το ίδιο ισχύει και για τα μέλη μας που ζητάνε τη χορήγηση δημοσιογραφικού πάσο για το αυτοκίνητο τους (είναι διαθέσιμα στην ΕΙΕΤ και μπορείτε να τα ζητήσετε αποστέλλοντας mail με το ονοματεπώνυμο σας και τη διεύθυνση που θέλετε να γίνει η αποστολή).
  1. Να πραγματοποιηθεί διαδικτυακή Γενική Συνέλευση των μελών της Ε.Ι.Ε.Τ. στις αρχές του νέου έτους, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και προγραμματισμό δράσεων για το 2021.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Ο ΓEN.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

        ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ                                ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ

Μοιραστείτε το

Submit to Facebook
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 06 Δεκέμβριος 2020 15:46
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ »

footer