Εκδίδω εβδομαδιαία εφημερίδα - Γιατί να εγγραφώ μέλος στην Ε.Ι.Ε.Τ.;

  • Ιαν 29, 2019

ΑΘΗΝΑ 29 Ιανουαρίου 2019

 Εκδίδω εβδομαδιαία εφημερίδα - Γιατί να εγγραφώ μέλος στην Ε.Ι.Ε.Τ.;

Στην δύσκολη εποχή που βιώνει ο εβδομαδιαίος Περιφερειακός Τύπος θεωρούμε ότι ο συνδικαλιστικός μας φορέας (Ε.Ι.Ε.Τ.) θα πρέπει να είναι όσο πιο ισχυρός γίνεται για να μπορέσει να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται και παράλληλα όλοι μαζί να χαράξουμε μια πορεία που θα ισχυροποιήσει τον κλάδο μας για τη συνέχεια.

Και για να γίνει ακόμη πιο ισχυρός, καλούμε όσους συναδέλφους είναι ιδιοκτήτες εβδομαδιαίων εφημερίδων και δεν είναι μέλη της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου να προχωρήσουν στην εγγραφή τους, ζητώντας από την Γραμματεία της Ε.Ι.Ε.Τ. (τηλ. επικοινωνίας 210 3814623, κα Τσιμιδάκη), να τους αποσταλεί λίστα με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι για πολλά χρόνια οι συνδικαλιστικοί φορείς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης βρίσκονταν σε αδράνεια και λίγα προσέφεραν στα μέλη τους. Πολλές Ενώσεις -στην Αθήνα και την Περιφέρεια- υποχρεώθηκαν, κυρίως λόγω οικονομικών προβλημάτων, να αναστείλουν τη λειτουργία τους σε μια εποχή που ήταν επιβεβλημένη η παρουσία τους στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και όχι μόνο.

Το 2014, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της Ε.Ι.Ε.Τ., επανακαθορίσαμε τους λόγους ύπαρξης της ιστορικής μας Ένωσης με στόχο κατ' αρχήν να στηρίξουμε και να προασπίσουμε τα συμφέροντα των μελών μας, αλλά παράλληλα και να χαράξουμε την μελλοντική πορεία του κλάδου.

Παρά τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με την ανάληψη των καθηκόντων μας, θεωρούμε ότι κάναμε ότι μπορούσαμε για να βρει η Ε.Ι.Ε.Τ. τον δρόμο της και να αποκτήσει ξεκάθαρο ρόλο.

Από τον Μάρτιο του 2018, που οι συνάδελφοι μας εμπιστεύτηκαν και πάλι τη διοίκηση της Ε.Ι.Ε.Τ., χαράξαμε νέα γραμμή πλεύσης η οποία περιέχει κυρίως αναπτυξιακούς σχεδιασμούς, με στόχο την αναβάθμιση των εντύπων μας.

Αυτή τη στιγμή στο Μητρώο Μελών της Ε.Ι.Ε.Τ. είναι εγγεγραμμένοι 104 ιδιοκτήτες ενεργών εφημερίδων, ωστόσο πιστεύουμε ότι μπορούμε και πρέπει να γίνουμε ακόμη περισσότεροι με την εγγραφή συναδέλφων που σήμερα δεν είναι μέλη μας.

Γιατί να εγγραφώ μέλος στην Ε.Ι.Ε.Τ.

Στην ερώτηση κάποιου συναδέλφου "γιατί να εγγραφώ μέλος στην Ε.Ι.Ε.Τ.", θα μπορούσαμε να απαντήσουμε με τον διοικητικό μας απολογισμό από το 2014 μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες, σας καλούμε όμως να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ένωσης μας (www.eiet.gr), όπου αποτυπώνεται μέρος των δραστηριοτήτων μας τα πέντε τελευταία χρόνια.

Επιγραμματικά αναφέρουμε μερικούς από τους λόγους για να εγγραφεί ένας συνάδελφος στην Ε.Ι.Ε.Τ.:

1) Εκπροσώπηση - Παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις που κάναμε αυτά τα 5 χρόνια ήταν ουσιαστικές - καθοριστικές σε πολλά θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας.

Κυριότερες ήταν:

α) Σε συνάντηση που είχαμε στα τέλη του 2015 με τον τότε Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Σταθάκη, μας γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τις δημοσιεύσεις των διακηρύξεων στον Περιφερειακό Τύπο. Χωρίς καθυστέρηση ενημερώσαμε και τις άλλες τρεις Ενώσεις Περιφερειακού Τύπου μαζί με τις οποίες κινηθήκαμε αστραπιαία και συγκροτημένα, με αποτέλεσμα να δοθεί παράταση στις δημοσιεύσεις μέχρι τις 31-12-2020.
Με την ευκαιρία, να υπογραμμίσουμε ότι το θέμα της κατάργησης της υποχρέωσης των δημοσιεύσεων ΟΤΑ και ΝΠΔΔ στις περιφερειακές εφημερίδες «άνοιξε» τουλάχιστον τρεις φορές από τη μέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση της Ε.Ι.Ε.Τ μέχρι σήμερα. Και έκλεισε ισάριθμες, επιτυχώς για τον κλάδο μας, μετά από πολλές παρεμβάσεις μας προς κυβέρνηση, υπουργεία και κόμματα.

β) Μετά από συνεχείς και, όπως αποδείχθηκε, αποτελεσματικές παρεμβάσεις μας η την σχεδιαζόμενη αλλαγή του Φ.Π.Α. στις εφημερίδες (από 6,5% σε 13 ή και 23%), όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε αλλά ο ΦΠΑ στις συνδρομές μειώθηκε κατά 0,5% (από 6,5 σε 6%).

γ) Το καλοκαίρι του 2017, στα πλαίσια της επικείμενης ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου, ο σχεδιασμός του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης προέβλεπε την αύξηση των σελίδων (από 24 σε 32) για τις εβδομαδιαίες εφημερίδες που επιθυμούσαν να βρίσκονται στη σχετική λίστα του Ν. 3548/2007. Μετά από συνεχείς παρεμβάσεις μας προς τα συναρμόδια Υπουργεία αλλά και προς όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δεν επήλθε καμία αλλαγή, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η συντριπτική πλειοψηφία των εβδομαδιαίων περιφερειακών εφημερίδων θα βρίσκονταν εκτός λίστας.

2) Πρόγραμμα Κατάρτισης εργαζομένων στον Περιφερειακό Τύπο.

Αυτή την εποχή βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης από την Ε.Ι.Ε.Τ. το Πρόγραμμα "Κατάρτισης και Πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων στον Επαρχιακό Τύπο".

Το Σχέδιο Δράσης αφορά 600 εργαζόμενους (με οποιαδήποτε μορφή εργασίας) σε επιχειρήσεις του Επαρχιακού Τύπου και στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα δεν αφορά μόνο δημοσιογράφους αλλά όλους τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις Τύπου (δημοσιογράφοι, γραμματείς, διοικητικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό κ.α.)

Το Εκπαιδευτικό Σχέδιο περιλαμβάνει 3 προγράμματα κατάρτισης - θεματικά αντικείμενα: (1. Διαδικτυακή Δημοσιογραφία, 2. Ψηφιακή επεξεργασία εικόνας, 3. Σύγχρονες τεχνικές σχεδιασμού /σελιδοποίησης εντύπων).

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΜΜΕ:

  1. Θα εξειδικευτούν οι εργαζόμενοι των εβδομαδιαίων εφημερίδων σε τομείς που δεν γνωρίζουν.
  2. Δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις των οποίων οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
  3. Ο εργαζόμενος που θα συμμετάσχει θα λάβει πιστοποίηση, όπερ σημαίνει ότι σε κάποιο μελλοντικό ΕΣΠΑ στο οποίο θα θελήσει να ενταχθεί η επιχείρηση θα έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα έναντι όσων δεν θα έχουν πιστοποιημένους εργαζόμενους.

3) Εξωστρέφεια

Στα πλαίσια της εξωστρέφειας που είχαμε ως έναν από τους βασικούς μας αρχικούς στόχους:

α) Αναπτύξαμε συνεργασία με όλες τις Ενώσεις έντυπου Τύπου τόσο στην Περιφέρεια όσο και στην Αθήνα.

β) Συνεργαζόμαστε με την ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ για θέματα που απασχολούν τις σχέσεις των Δήμων και των Περιφερειών με τις εβδομαδιαίες εφημερίδες της Περιφέρειας.

γ) Πραγματοποιούμε ανοιχτές συνεδριάσεις του Δ.Σ. σε πόλεις της Περιφέρειας, ενώ πέρσι συνδιοργανώσαμε στη Λάρισα, μαζί με τον ΣΗΠΕ και την ΕΔΙΠΤ, την πρώτη Ημερίδα  στην ιστορία του περιφερειακού Τύπου (φέτος τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί η 2η Ημερίδα στο Ναύπλιο).

 

4) Διαφήμιση

Με στόχο να προσελκύσουμε διαφήμιση που θα αποφέρει έσοδα για τα μέλη μας, αναπτύξαμε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες - διαφημιστές (κ. Ρεγγίνα Μασσέλου και κ. Άρη Γκέρτσο).

Η εταιρεία έχει αναλάβει την εμπορική εκπροσώπηση πολλών εφημερίδων μελών μας στη διαφημιστική αγορά, ήτοι σε διαφημιστικές εταιρείες και διαφημιζόμενους (η συνεργασία είναι προαιρετική και γίνεται απ' ευθείας μεταξύ των συνεργατών - διαφημιστών και τα μέλη που επιθυμούν συνεργασία μαζί τους).

Στόχος είναι η ενίσχυση της δυνατότητας προσέλκυσης εσόδου προωθώντας τις εφημερίδες - μέλη ως σύνολο, αξιοποιώντας τη δυναμική του τοπικού τύπου και την συνολική γεωγραφική και πληθυσμιακή κάλυψη που παρέχουν.

5) ΕΔΟΕΑΠ

Η Ένωση μας, μαζί με την Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), τον Σύνδεσμο Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), την Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ) και την Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας (ΕΕΤΕΠ), προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της Απόφασης του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία εγκρίθηκε ο Κανονισμός Είσπραξης Εσόδων του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.).

Με την αίτησή μας, αμφισβητούμε τη συνταγματικότητα των διατάξεων του Κανονισμού του ΕΔΟΕΑΠ, ως και του ν. 4498/2017, με τις οποίες επιβάλλεται στις επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης εργοδοτική εισφορά ποσοστού 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους, καθόσον η «επιβολή της εν λόγω εισφοράς δεν συνεπάγεται ανταπόδοση συγκεκριμένης δημόσιας υπηρεσίας προς τους βαρυνόμενους.

*Η εκδίκαση της προσφυγής μας έχει οριστεί για τον Ιούνιο του 2019.  

4) Παροχές στα μέλη μας:

α) Έκδοση δημοσιογραφικής ταυτότητας (στις αρχές του 2019 θα εκδοθεί η νέα μας ταυτότητα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές).

β) Έκδοση άδειας κυκλοφορίας εντός δακτυλίου Αθήνας.

γ) Εκπτώσεις σε ξενοδοχεία της Αθήνας.

δ) Προβολή  των πρωτοσέλιδων των εφημερίδων - μελών μέσα από την ιστοσελίδα της Ε.Ι.Ε.Τ. αλλά και πανελλήνιες ιστοσελίδες.

ε) Συνεχή ενημέρωση για θέματα που αφορούν τον κλάδο μας με Δελτία Τύπου (ανατρέξτε στην ιστοσελίδα της Ε.Ι.Ε.Τ.).

στ) Κάλυψη εξόδων φιλοξενίας στις Ημερίδες - Συνέδρια που διοργανώνουμε στην Περιφέρεια.

ζ) Για θέματα που απασχολούν τα μέλη μας είναι στη διάθεση τους η γραμματέας της Ένωσης μας κ. Χριστίνα Τσιμιδάκη και ο νομικός μας σύμβουλος κ. Φώτης Πανταζής.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι πόρτες της Ε.Ι.Ε.Τ. είναι ανοιχτές σε όσους συναδέλφους επιθυμούν να στηρίξουν τις προσπάθειες μας, καθώς θεωρούμε ότι όλοι μας, είτε είμαστε στο Δ.Σ. είτε όχι, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια Ένωση ακόμα πιο δυνατή και υπολογίσιμη, μια Ένωση που θα ανταποκρίνεται στον ρόλο της.

Για το λόγο αυτό διατηρούμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με όσα μέλη επιθυμούν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην προσπάθεια αυτή.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Ο ΓEN.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

        ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ                                ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ

Μοιραστείτε το

Submit to Facebook
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Ιανουάριος 2019 12:51
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Κατάργηση του αυτοφώρου για τους δημοσιογράφους »

footer