Γιατί οι εκδότες περιφερειακού τύπου πρέπει να συμβληθούν με τον ΟΣΔΕΛ

  • Αυγ 08, 2018

ΑΘΗΝΑ 08 Αυγούστου 2018

ΘΕΜΑ: Γιατί οι εκδότες περιφερειακού τύπου πρέπει να συμβληθούν με τον ΟΣΔΕΛ

Σε συνέχεια της συνάντησης του προέδρου της Ε.Ι.Ε.Τ. κ. Μουντάκη με τον διευθυντή του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) κ. Ζάννο, σας παραθέτουμε ορισμένους λόγους για τους οποίους οι εκδότες περιφερειακού τύπου πρέπει να συμβληθούν με τον ΟΣΔΕΛ, με την επισήμανση ότι όσα από τα μέλη μας επιλέξουν να συνεργαστούν με τον Οργανισμό, όχι μόνο δεν θα έχουν ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ (συνδρομή, τέλος εγγραφής κλπ), αλλά θα έχουν έσοδα (έστω χαμηλά στην αρχή, με προοπτική αύξησής τους), όπως έχουν οι ημερήσιες περιφερειακές εφημερίδες, αλλά και έντυπα του περιοδικού τύπου, εδώ και αρκετό καιρό.

Οι λόγοι για τους οποίους οι εκδότες περιφερειακού τύπου πρέπει να συμβληθούν με τον ΟΣΔΕΛ είναι:

α) Μέσω του ΟΣΔΕΛ μπορούμε να έχουμε πρόσθετα καθαρά έσοδα από δικαιώματα που αναγνωρίζει ο νόμος στους δημιουργούς και στους εκδότες (όπως είναι το δικαίωμα 4% στην αξία εισαγωγής των τεχνικών μέσων ιδιωτικής αναπαραγωγής, όπως εκτυπωτές. πολυμηχανήματα, scanners κλπ), αλλά και από χρήσεις του περιεχομένου των εκδόσεών μας από τις εταιρείες αποδελτίωσης και τους πελάτες τους. Τα έσοδα αυτά είναι σήμερα χαμηλά, υπάρχει όμως προοπτική αύξησής τους.

β) Είναι σημαντικό, εμείς οι εκδότες, ως δικαιούχοι πνευματικών δικαιωμάτων να τα ασκούμε και διεκδικούμε, όχι μόνον με την προοπτική εσόδων αλλά και για να δημιουργηθεί συνείδηση -στην κοινωνία- της αξίας του περιεχομένου των εντύπων μας και ότι κάθε χρήση πρέπει να αμείβεται. Δικαιώματα όπως τα παραπάνω, τα οποία μόνον μέσω ενός οργανισμού συλλογικής διαχείρισης μπορούν να ασκηθούν, κινδυνεύουν να καταργηθούν ή να αποδυναμωθούν εάν δεν διεκδικούνται.

γ) Η υπογραφή σύμβασης με τον ΟΣΔΕΛ δεν έχει καμία επιβάρυνση (συνδρομή, τέλος εγγραφής κλπ) για τον εκδότη. Ο ΟΣΔΕΛ καλύπτει το κόστος διαχείρισης από τα έσοδά του.

δ) Ο ΟΣΔΕΛ είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ανήκει, ελέγχεται και διοικείται από τα ίδια τα μέλη του και εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

ε) Σε ένα περιβάλλον που, όπως όλοι γνωρίζουμε, συνεχώς εξελίσσεται και αλλάζει μαζί με την τεχνολογία, τα πνευματικά δικαιώματα συνεχώς βάλλονται. Ο ΟΣΔΕΛ υποστηρίζει και διεκδικεί καλύτερη προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων έναντι όλων των θεσμικών φορέων (Κυβέρνηση, Κοινοβούλιο, Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Δικαστήρια, Ευρωπαϊκή Ένωση κλπ).

Για περισσότερες πληροφορίες, τα στοιχεία επικοινωνίας του ΟΣΔΕΛ είναι:
Θεμιστοκλέους 73, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3849101
Fax: 210-3849105
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα: www.osdel.gr

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ

     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο ΓEN. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

   ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ                                ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ

Μοιραστείτε το

Submit to Facebook
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Αύγουστος 2018 12:40
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΟΥ »

footer