Συνάντηση προέδρου Ε.Ι.Ε.Τ. με τη διοίκηση του ΟΣΔΕΛ

  • Ιουλ 18, 2018

ΑΘΗΝΑ 18 Ιουλίου 2018

ΘΕΜΑ: Συνάντηση προέδρου Ε.Ι.Ε.Τ. με τη διοίκηση του ΟΣΔΕΛ

Συνάντηση με τη διοίκηση του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) είχε ο πρόεδρος της ΕΙΕΤ Αντώνης Μουντάκης προκειμένου να ενημερωθεί για τις δράσεις του Οργανισμού και τις δυνατότητες συνεργασίας των δύο πλευρών.
Μετά την ενδιαφέρουσα πρώτη συνάντηση, ο κ. Μουντάκης πρότεινε στα μέλη της διοίκησης του ΟΣΔΕΛ να συνεχιστεί η ενημέρωση σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ., με την πρόταση να γίνεται αποδεκτή.

Προς ενημέρωση των μελών της Ένωσης μας, σας αποστέλλουμε τα παρακάτω που αφορούν τον ΟΣΔΕΛ:

Τι είναι ο ΟΣΔΕΛ
Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) είναι μη κερδοσκοπικός αστικός συνεταιρισμός που λειτουργεί με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού (σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2121/1993 για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας), ανήκει στα μέλη του, συγγραφείς και εκδότες και διοικείται από αυτά.
Ο ΟΣΔΕΛ είναι ο κατά το νόμο μοναδικός Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης για τα έργα του λόγου, δηλαδή τα πάσης φύσεως γραπτά κείμενα τα οποία κυκλοφορούν είτε σε έντυπη μορφή (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, κ.α.) είτε ηλεκτρονικά (sites, blogs κ.λπ.). Ως εκ τούτου, εκπροσωπεί και διαχειρίζεται τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα δημιουργών και εκδοτών βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών κ.λπ.
Αυτή τη στιγμή ο ΟΣΔΕΛ εκπροσωπεί περισσότερους από 600 εκδότες εντύπων συμπεριλαμβανομένων των εκδοτών των μεγαλύτερων εφημερίδων & περιοδικών και πάνω από 6.000 δημιουργούς (συγγραφείς, δημοσιογράφους, μεταφραστές κ.α.), αριθμοί οι οποίοι παρουσιάζουν συνεχή αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, ο ΟΣΔΕΛ μέσω διμερών συμβάσεων με τους αντίστοιχους οργανισμούς του εξωτερικού εκπροσωπεί τους εκδότες και δημιουργούς 27 ακόμα κρατών μεταξύ των οποίων είναι οι Αγγλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία κ.α.

Σκοπός
Σκοπός του ΟΣΔΕΛ είναι η συλλογική διαχείριση και προστασία των πνευματικών και συγγενικών προς τα πνευματικά– δικαιωμάτων των δημιουργών έργων του λόγου, καθώς και των δικαιοδόχων τους, όπως επίσης και των εκδοτών έργων του λόγου ή εικαστικών και φωτογραφικών έργων και των δικαιοδόχων τους. Τα δικαιώματα αυτά είναι δικαιώματα που για νομικούς ή πρακτικούς λόγους δεν μπορούν να τα διαχειριστούν ατομικά οι δικαιούχοι δημιουργοί και εκδότες.
Τα κυριότερα από τα δικαιώματα αυτά είναι:
α) Η εύλογη αμοιβή, η οποία εισπράττεται από τους εισαγωγείς των τεχνικών μέσων (φωτοτυπικών μηχανημάτων, ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.α.) που χρησιμοποιούνται από ιδιώτες, προκειμένου να πραγματοποιούν αναπαραγωγές για αποκλειστικά ατομική τους χρήση.
β) Το δικαίωμα αναπαραγωγής και ψηφιακής χρήσης αποσπασμάτων βιβλίων, εφημερίδων ή περιοδικών από εκπαιδευτικούς οργανισμούς, εταιρείες αποδελτίωσης και επιχειρήσεις.
γ) Η εύλογη αμοιβή από τον δημόσιο δανεισμό βιβλίων (όπως προβλέπει ο πρόσφατος νόμος 4481/2017).

Με βάση τα προαναφερόμενα Ο ΟΣΔΕΛ διανέμει δικαιώματα στου συμβασιούχους του:
α) για την εύλογη αμοιβή για ιδιωτική χρήση
β) για την αδειοδότηση επιχειρήσεων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αναφορικά με την αναπαραγωγή μέρους βιβλίων, άρθρων από εφημερίδες, επιστημονικών και άλλων περιοδικών.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιου είδους χρήσης έργων του λόγου είναι η διανομή αποκομμάτων αποδελτίωσης εντός της κάθε επιχείρησης και η αναπαραγωγή άρθρων από ειδικό Τύπο (εφημερίδες και περιοδικά). Για παράδειγμα, σε πολλές επιχειρήσεις η χρήση και αναπαραγωγή άρθρων από τον Τύπο αλλά και από νομικά ή φορολογικά και οικονομικά περιοδικά είναι καθημερινή πρακτική. Επίσης, η αναπαραγωγή μικρού μέρους βιβλίων, άρθρων από εφημερίδες και επιστημονικά και άλλα περιοδικά είναι αντικείμενο της δραστηριότητας των φωτοτυπικών καταστημάτων. Όλα τα προαναφερόμενα κείμενα, από οποιαδήποτε μέσο και αν προέρχονται, αποτελούν κατά κανόνα προστατευόμενα έργα και η χρήση τους μπορεί να γίνει μόνο με τη ρητή άδεια των δημιουργών και εκδοτών, η οποία χορηγείται ως αδειοδότηση από τον ΟΣΔΕΛ.
γ) Διανομή δικαιωμάτων για την εύλογη αμοιβή από τον δημόσιο δανεισμό βιβλίων δεν πραγματοποιείται ακόμη δεδομένης της αναμονής της εφαρμογής του νόμου 4481/2017.
Περισσότερες πληροφορίες για τα κυριότερα δικαιώματα που διαχειρίζεται ο ΟΣΔΕΛ δίνονται στο ακόλουθο link: https://www.osdel.gr/uploads/files/osdel-quick-guide2012.pdf

Σύναψη Σύμβασης
Ως εκ τούτου η σύναψη σύμβασης ανάθεσης με τον ΟΣΔΕΛ είναι μία διασφάλιση όλων των παραπάνω δικαιωμάτων των συμβασιούχων που εκ του νόμου ή για πρακτικούς λόγους δεν μπορούν να διαχειριστούν μόνοι τους.
Συγκεκριμένα η σύμβαση ανάθεσης:
-Είναι μη αποκλειστική, πρακτικά δηλαδή επιτρέπεται παράλληλα με τον ΟΣΔΕΛ η χορήγηση οποιουδήποτε δικαιώματος από τον εκδότη.
-Η διάρκειά της είναι τριετής και παρατείνεται αυτόματα, όμως μπορεί να καταγγελθεί οποτεδήποτε, χωρίς σπουδαίο λόγο και τα αποτελέσματα της καταγγελίας επέρχονται στη λήξη του αμέσως επόμενου τριμήνου.
-Η ανάθεση διαχείρισης δικαιωμάτων στον ΟΣΔΕΛ μπορεί να είναι ολική ή μερική αναλόγως με την επιθυμία του εκδότη. Ο εκδότης δηλαδή επιλέγει ποια δικαιώματα επιθυμεί να αναθέσει στον ΟΣΔΕΛ.
Πληροφορίες για τη σύναψη σύμβασης με τον ΟΣΔΕΛ παρέχονται από το Τμήμα Συμβασιούχων στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Διοίκηση
Ανώτατο όργανο του ΟΣΔΕΛ είναι η Γενική Συνέλευση. Μέλη της Γενικής Συνέλευσης είναι συγγραφείς, μεταφραστές, δημοσιογράφοι και εκδότες που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις που προβλέπει το καταστατικό του ΟΣΔΕΛ.
Ο ΟΣΔΕΛ διοικείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται κάθε τρία έτη από τη Γενική Συνέλευση.
Παράλληλα η Γενική Συνέλευση εκλέγει τριμελές Εποπτικό Συμβούλιο που ελέγχει και εποπτεύει τη διοίκηση και όλες τις δραστηριότητες του ΟΣΔΕΛ.
Περισσότερες πληροφορίες για τον ΟΣΔΕΛ, τον τρόπο λειτουργίας τους και την οικονομική του διαχείριση θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΟΣΔΕΛ www.osdel.gr.

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓEN. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ                   ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ

 

 

 

Μοιραστείτε το

Submit to Facebook
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Ιούλιος 2018 14:42
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Στήριξη της ΕΙΕΤ στους πληγέντες των πυρκαγιών »

footer