«Έφυγε» από τη ζωή ο πρ. δήμαρχος Καλυμνίων, ιατρός και εκδότης της «Καλυμνιακής» Μιχαήλ Π. Ζαϊρης.

  • Μαϊ 09, 2018

ΑΘΗΝΑ 9 Μαΐου 2018

Ένα εκλεκτό επί σειρά ετών μέλος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, ο Μιχαήλ Π. Ζαϊρης έφυγε από την ζωή την Τρίτη 8 Μαΐου.
Ο εκλιπών, που είχε διατελέσει δήμαρχος Καλυμνίων, ήταν χειρούργος ιατρός με πλούσιο έργο και δράση στην Καλυμνιακή κοινωνία και όχι μόνο.
Άριστος επιστήμονας με πλούσια προσφορά, με μία εξαιρετική διαδρομή στην πολιτική σκηνή της Καλύμνου και της Δωδεκανήσου, με αστείρευτη κοινωνική δράση, με συνεχή προσφορά στο συνάνθρωπό του, με μία πολυετή υποδειγματική δημοσιογραφική παρουσία.
Αξιαγάπητος και άριστος οικογενειάρχης

Βιογραφικό Μιχ. Ζαϊρη

Γεννήθηκε στην Κάλυμνο το 1935, και ήταν το δεύτερο παιδί, από τα δέκα της οικογένειας του Παύλου και της Μαρίας Ζαϊρη. Τέλειωσε το Νικηφόρειο 6/τάξιο Γυμνάσιο Καλύμνου το 1953. Εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία και αποφοίτησε το 1960.
Το 1963 παντρεύτηκε τη φιλόλογο Μαρία Χατζηθεμιστοκλή, απέκτησε δε τρία παιδιά, τρεις επιστήμονες, ένα χειρουργό τον Παύλο, μια φαρμακοποιό την Καίτη και έναν πολιτικό Μηχανικό, τον Κώστα.
Από τα τρία αυτά παιδιά απόκτησε οκτώ εγγόνια, επτά αγόρια και ένα κορίτσι. Σήμερα ο ένας έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στην ιατρική, ενώ τα τέσσερα είναι φοιτητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ένα στην Ιατρική, δύο στη Φαρμακευτική και ένα στην Οδοντιατρική.
Το 1963 διορίσθηκε στο Θεραπευτήριο Ευαγγελισμός των Αθηνών για να πάρει την ειδικότητα του Γενικού Χειρουργού, την οποία και πήρε το 1967. Ως ειδικευμένος πλέον χειρουργός παρέμεινε για άλλα δύο χρόνια στον Ευαγγελισμό, για να εγκατασταθεί το 1969 στην Κάλυμνο όπου διορίσθηκε Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στο Κρατικό Νοσοκομείο Καλύμνου.
Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το 1977 και αποχώρησε, παρά τη θέλησή του, για αναλάβει την επιστημονική διεύθυνση της Ιδιωτικής Κλινικής «Άγιος Παντελεήμων».
Το 1972 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του παραπάνω Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καλύμνου για δέκα χρόνια και συμμετείχε, ως εκπρόσωπος του, στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Η συνδικαλιστική του δράση και η συμμετοχή του στα κοινά, χρονολογείται από τα φοιτητικά του χρόνια, που υπήρξε Πρόεδρος των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής και αντιπρόεδρος της ΔΕΣΠΑ, της σημερινής ΕΦΕΕ.
Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετείχε από το 1978, υπηρέτησε δε αυτήν ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επί δύο χρόνια, ως Αντιδήμαρχος επί ένα χρόνο και στη συνέχεια εξελέγη Δήμαρχος για τρείς τετραετίες. Με την ιδιότητα του Δημάρχου συμμετείχε σε όλα τα όργανα της Τοπικής και Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης (Επαρχιακό, Νομαρχιακό συμβούλιο, ΤΕΔΚΕ κ.τ.λ.).
Το 1995 αποχώρησε οικειοθελώς από τον Δήμο και άρχισε να εκδίδει την εφημερίδα ΚΑΛΥΜΝΙΑΚΗ, που εξακολουθεί να κυκλοφορεί και σήμερα σε όλη την Ελλάδα και στις περισσότερες χώρες του Εξωτερικού, όπου υπάρχουν Καλύμνιοι.
Το τελευταίο φύλλο της «Καλυμνιακής», εκδόθηκε μόλις πριν 7 ημέρες.
Διετέλεσε επί τέσσερις θητείες Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Καλύμνου, πρωτοστάτησε δε ως γιατρός και διοικητικός παράγοντας στη βελτίωση της υποδομής του και στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών του.
Το 2007 και μετά από 47 χρόνια άσκησης της Ιατρικής συνταξιοδοτήθηκε, αλλά παρέμεινε στις επάλξεις της Ιατρικής και της δημοσιογραφίας, εξακολουθώντας να βοηθά τους συνανθρώπους του, όσο του ήταν δυνατό και να ασχολείται με το γράψιμο.
Ο Δρ. Μιχαήλ Ζαίρης είχε πλούσιο συγγραφικό έργο, έγραψε εννέα βιβλία, δεκαπέντε επιστημονικές εργασίες και εκατοντάδες Ιατρικά και πολιτικά δημοσιεύματα σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες.

*Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. Σωτήρος Χριστού Καλύμνου.

ΨΗΦΙΣΜΑ Ε.Ι.Ε.Τ.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ) συνήλθε έκτακτα σήμερα Τετάρτη 9 Μαΐου, μετά την ανακοίνωση του θανάτου του εκλεκτού μέλους της

ΜΙΧΑΗΛ ΖΑΪΡΗ (83 ετών),

ιδιοκτήτη της εφημερίδας «ΚΑΛΥΜΝΙΑΚΗ», που εκδίδεται στην Κάλυμνο, και αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:
1. Να υποβάλλει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
2. Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα αδαπάνως στις εφημερίδες των μελών της ΕΙΕΤ σε όλη την επικράτεια και να αναρτηθεί σε όλα τα ειδησεογραφικά site των εφημερίδων.

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓEN. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ               ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ

Μοιραστείτε το

Submit to Facebook
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Μάιος 2018 15:41

footer