Αλλαγή στα ποσοστά εισφοράς στον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης από 01/06/2016

  • Ιουλ 15, 2016

ΘΕΜΑ: Αλλαγή στα ποσοστά εισφοράς στον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης από 01/06/2016

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Από το ΕΤΑΠ ΜΜΕ - Β' Διεύθυνση (πρώην ΤΑΙΣΥΤ), μας ενημέρωσαν για τα παρακάτω:

Αναφορικά με τις αλλαγές στα ποσοστά των εισφορών στον Τομέα της Επικουρικής μπορείτε να κατεβάσετε την εγκύκλιο για το άρθρο 97 του Ν. 4387/12-5-2016 από την ιστοσελίδα του Ταμείου (www.taisyt.gr)

1. Για ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ (ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ, ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΔΕΛΤΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)

1) Από01/06/2016, τα ποσοστά της εισφοράς στονΤομέαΕπικουρικής Ασφάλισηςαλλάζουν από 2% εισφορά ασφαλισμένου και 2% εισφορά εργοδότη σε 3,5% εισφορά ασφαλισμένουκαι3,5% εισφορά εργοδότη.

2) Για τους εργοδότες που χρησιμοποιούν δικό τους λογισμικό μισθοδοσίας για την παραγωγή των ηλεκτρονικών αρχείων εισφορών (όχι τοReadErgoFilesπου παρέχει το Ταμείο από την ιστοσελίδα του), θα πρέπει να το τροποποιήσουν ώστε να εναρμονιστεί στα νέα ποσοστά.

 3) Για τους εργοδότες που χρησιμοποιούν το λογισμικόReadErgoFilesπου παρέχει το Ταμείο για την παραγωγή των ηλ. αρχείων εισφορών, θα πρέπει να κατεβάσουν τηννέα έκδοση που περιλαμβάνει τα νέα ποσοστά της Επικουρικήςαπό την ιστοσελίδα του Ταμείου (www.taisyt.gr), χωρίς να χρειάζεται να προβούν στην τροποποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 2. Απλά,θα πρέπει να απεγκαταστήσουν πρώτα την παλιά και να εγκαταστήσουν την νέα έκδοση (χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να χαθούν προηγούμενα δεδομένα).

4) Για όλους τους εργοδότες που έχουν ήδη αποστείλει ηλεκτρονικά αρχεία εισφορών για το μήνα Ιούνιο 2016(π.χ. Κανονική, Μπόνους, Επίδομα Άδειας κλπ) θα πρέπει:

είτεναεπαναδημιουργήσουν όλα τα αρχεία του Ιουνίου 2016 και να τα αποστείλουν ξανά

είτενα αποστείλουν για τον Ιούνιο 2016 ηλεκτρονικό αρχείο με κωδικό Απασχόλησης: «Εισφορές Λόγω Αναπροσαρμογών» (κωδικός 19, βλ. προδιαγραφές ηλ. αρχείων) δηλώνοντας στο αρχείο μόνο τις προκύπτουσες διαφορές για κάθε ασφαλισμένο στον Τομέα της Επικουρικής (χωρίς να δηλώνουν μικτό μισθό, ημερομίσθια και εισφορές στους Τομείς Κύριας, Πρόνοιας και Υγείας).

5) Οι εργοδότες που έχουν ήδη καταβάλει στην τράπεζα τις εισφορές του Ιουνίου 2016θα πρέπει να καταβάλουν και το σύνολο των διαφορών που προέκυψαν στον Τομέα της Επικουρικής με τον κωδικό 06000 (Εισφορές λόγω αναπροσαρμογών, βλ. έντυπο πληρωμής). Υπενθυμίζεται ότι ο Ιούνιος είναι πληρωτέος έως 31/07/2016.

2. ΓΙΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ (ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΦΩΤΟΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΟΙ, ΔΕΛΤΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)

Από01/06/2016, τα ποσοστά της εισφοράς στονΤομέαΕπικουρικής Ασφάλισης αλλάζουν από 4% σε7%.

Συγκεκριμένα, επισημαίνουμε τα εξής:

Για τους Φωτοειδησεογράφους , από 1-6-2016, η Επικούρηση διαμορφώνεται στα 117,50 € για την Α Ασφαλιστική Κατηγορία, και 152,74 € για την Β Ασφαλιστική Κατηγορία.

Για τους Ανταποκριτές Ξένου Τύπου, διαμορφώνεται στα 176,24 €.

Για τους εργαζόμενους με Δ.Π.Υ. (Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών), η εισφορά Επικούρησης υπολογίζεται στο 7%, του ποσού που αναγράφεται στο μπλοκάκι, αντί του 4% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Τέλος, για τους Ιδιοκτήτες που πληρώνουν στο ελάχιστο, η Επικούρηση διαμορφώνεται στα 69,43 €, ενώ για τους υπόλοιπους η εισφορά υπολογίζεται πλέον στο 7%, αντί του 4%, ως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓEN. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ                          ΓΑΒΡΙΗΛ ΓΑΛΑΝΟΜΑΤΗΣ

Μοιραστείτε το

Submit to Facebook
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Ιούλιος 2016 10:19

footer