ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ Ε.Ι.Ε.Τ.

  • Μαϊ 13, 2016

1. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΩΝ

Στις 30 Απριλίου 2016 εξέπνεε κανονικά η αναστολή ισχύος του Μέρους Β' του Ν. 4281/14 (Πολυνομοσχέδιο Αυγούστου 2104) με το οποίο ως γνωστόν διατηρήθηκαν οι δημοσιεύσεις δημοσίων συμβάσεων κάθε είδους (προκηρύξεις, διακηρύξεις, γνωστοποιήσεις κλπ) στον περιφερειακό τύπο αλλά καταργήθηκε η «τιμή αναδόχου των 0,50 ευρώ κατά χιλιοστόμετρο», όπως όριζε η εν ισχύ Υ.Α του 2008, διατηρουμένης στο εξής μια ενιαία τιμή για όλες τις δημοσιεύσεις αυτού του τύπου της «τιμής δημοσίου των 0,20 ευρώ κατά χιλιοστόμετρο».

Όμως πριν λίγες μέρες στον Ν. 4380/16 (ΦΕΚ 66Α/16-4-16) περιελήφθη διάταξη με την οποία παρατείνεται για μια ακόμη φορά η αναστολή ισχύος του Ν.4281/14 (μέρος Β΄), μέχρι την 1/6/2016.

Αυτό σημαίνει ότι για τον μήναΜάιοη τιμολόγηση των δημοσιεύσεων θα γίνεται κανονικά όπως γινόταν μέχρι σήμερα, δηλαδή με δύο τιμές, ανάλογα με το ποιος βαρύνεται με τα έξοδα δημοσίευσης, ο φορέας του δημοσίου ή ο ανάδοχος εργολάβος, προμηθευτής κλπ.

Η επίσημη δικαιολογία των συνεχών αυτών παρατάσεων είναι για να έρθει στη Βουλή το νέο καθεστώς των δημοσίων συμβάσεων που πρόσφατα δόθηκε σε διαβούλευση και με το οποίο ως γνωστόν καταργούνται πλήρως οι δημοσιεύσεις αυτές. Αυτό φυσικά αποκλείεται να γίνει μέσα στο μήνα που τρέχει οπότε μάλλον θα πάμε και για νέα παράταση.

2. ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΜΕ BARCODE ή PIXEL

Με τροπολογία στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο καθιερώνεται για όλα τα έντυπα, περιοδικά και εφημερίδες, υποχρέωση ειδικής σήμανσης με barcode ή pixel σε ευδιάκριτο εξωτερικό σημείο του εντύπου και απειλείται πρόστιμο 1.000-10.000 ευρώ στους παραβάτες. Όλες οι λοιπές προδιαγραφές και λεπτομέρειες θα καθοριστούν με ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και ΜΜΕ.

Το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ. αποφάσισε να παρέμβει με επιστολή του προς τη ΓΓΕ, ζητώντας να εξαιρεθούν από την υποχρέωση αυτή οι εβδομαδιαίες περιφερειακές εφημερίδες καθώς οι περισσότερες είναι ως επί το πλείστον συνδρομητικές και ως εκ τούτου είναι αδύνατον να ελεγχθεί η κυκλοφορία τους με τον τρόπο αυτόν.

3. ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΜΕ!

Πολλά μέλη της Ένωσης μας ρωτούν αν συμμετάσχουμε ή όχι στις κατά καιρούς απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως αυτές εκφράζονται με αποφάσεις της ΠΟΕΣΥ, δηλαδή με κλειστά ΜΜΕ.

Πάγια θέση του Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ. είναι ότι οι εφημερίδες πρέπει να εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς με άλλο τρόπο, δηλαδή με το μοναδικό όπλο που έχουν, το ΕΝΤΥΠΟ ΤΟΥΣ!

Αυτή τηνεποχή το να κλείσουμε τις εφημερίδες μας και να σιωπήσουμε για όλα όσα συμβαίνουν και στον δικό μας χώρο, διευκολύνει -για να μην πούμε εξυπηρετεί- όσους έχουν βάλει στο στόχαστρο τον Περιφερειακό Τύπο, δηλαδή την κυβέρνηση!

Ως εκ τούτου, η ΕΙΕΤθεωρεί ότι η μάχη αυτή επιβάλλεται να δίνεται με
ανοιχτές εφημερίδες
και για το λόγο αυτό εκφράζει την αντίθεση του για τις συνεχείς και πολυήμερες απεργίες και καλεί τις δημοσιογραφικές Ενώσεις να επανεξετάσουν τη στάση τους επιλέγοντας άλλες μορφές διαμαρτυρίας, που και πιο αποτελεσματικές θα είναι και λιγότερο ζημιογόνες για τον ήδη χειμαζόμενο Περιφερειακό Τύπο.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓEN. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ                      ΓΑΒΡΙΗΛ ΓΑΛΑΝΟΜΑΤΗΣ

Μοιραστείτε το

Submit to Facebook
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Μάιος 2016 14:07
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ »

footer