Επιστολή Ενώσεων Τύπου γαι το Αγγελιόσημο και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

  • Απρ 28, 2016

Επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργο Κατρούγκαλο απέστειλαν σήμερα Μ. Πέμπτη οι Ενώσεις Τύπου, επισημαίνοντας τις κοινές τους θέσεις τόσο για το θέμα της κατάργησης του Αγγελιοσήμου όσο και της προοπτικής ένταξης του ΕΤΑΠ ΜΜΕ στον ενιαίο φορέα ασφάλισης.

Η επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή μας σας γνωστοποιούμε ότι συντασσόμαστε με τις θέσεις του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, όπως αυτές αποτυπώθηκαν εδώ και αρκετό καιρό με τεκμηριωμένο τρόπο στις πλήρεις αναλογιστικές μελέτες που κατέθεσε η διοίκηση του ασφαλιστικού οργανισμού των ΜΜΕ στην Επιτροπή για την Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Κατ' αρχήν στηρίζουμε την ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ κατά της προοπτικής ένταξης των Ταμείων των ΜΜΕ στον νέο ενιαίο φορέα ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς -εκτός των άλλων προβλημάτων που θα δημιουργήσει- θα ρίξει στη χοάνη του ΕΦΚΑ τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ- ΜΜΕ τα οποία ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ και είναι ίσως το μοναδικό ταμείο στη χώρα που έχει ακόμα αξιόλογη περιουσία.

Όσον αφορά το Αγγελιόσημο, είναι αδιαμφισβήτητα τεκμηριωμένο ότι αποτελεί «ανταποδοτικό τέλος», κάτι που έχουν αποδεχθεί νομικά και τα αρμόδια όργανα του κράτους. Ωστόσο, μας προκαλεί ερωτηματικά η συστηματική -διαχρονική- υπονόμευση και αμφισβήτηση του Αγγελιοσήμου που αποτελεί οιονεί εργοδοτική εισφορά με ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Όπως αποδείχθηκε ξεκάθαρα με την έκθεση - μελέτη νομικής αξιολόγησης από τον επίκουρο καθηγητή Νομικής ΑΠΘ Ακρίτα Καϊδατζή καθώς και στην έκθεση – οικονομική μελέτη της εταιρείας Sany Consulting, τυχόν κατάργηση του Αγγελιοσήμου θα προκαλέσει, χωρίς λόγο, δημοσιονομική επιβάρυνση στο κράτος, καθώς το 10% του Αγγελιοσήμου αποδίδεται σ' αυτό.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε αδικαιολόγητη και "ύποπτη" την κατάργηση του Αγγελιοσήμου, αφού αυτό αποτελεί "ανταποδοτικό τέλος" και σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τυχόν κατάργηση του θα επιφέρει τεράστια πλήγματα στο δημοσιογραφικό μας Ταμείο και στους ασφαλισμένους του (ιδιοκτήτες εφημερίδων και δημοσιογράφους), ενώ παράλληλα θα βάλει λουκέτο στις συνδικαλιστικές Ενώσεις που δίνουν άνισο αγώνα για τη λύση των προβλημάτων και την στήριξη των μελών τους σε μια πολύ δύσκολη εποχή.

Oι πρόεδροι των Ενώσεων

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ

(Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου - ΕΙΕΤ)

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

(Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων - ΕΙΗΕΕ)

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ

(Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων - ΣΗΠΕ)

ΜΙΧΑΗΛ ΣΑΒΒΑΚΗΣ

(Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου - ΕΔΙΠΤ)

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ

(Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων και Εβδομαδιαίων Εφημερίδων Αττικής - ΕΙΗΕΕΑ)

Μοιραστείτε το

Submit to Facebook
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απρίλιος 2016 11:28
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Επιστολή Προέδρου ΕΙΕΤ »

footer