ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

  • Νοε 05, 2015

ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Καθώς βρισκόμαστε σε ένα κομβικό για τον κλάδο μας σημείο και θεωρώντας αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε την συσπείρωση και κινητοποίηση των μελών μας, σας αποστέλλουμε ένα κείμενο που αφορά την σχεδιαζόμενη κατάργηση του Αγγελιοσήμου, με την παράκληση της δημοσίευσης στις εφημερίδες σας και της ανάρτησης στις ιστοσελίδες σας με στόχο την καλύτερη δυνατή προβολή. Τυχόν κατάργηση του Αγγελιοσήμου θα σημάνει την κατάρρευση του Ταμείου μας αλλά και της Ένωσης μας.

Το κείμενο αυτό αποτελεί την απαρχή μιας στοχευμένης πολιτικής που ακολουθεί το Δ.Σ. της ΕΙΕΤ έτσι ώστε να προστατεύσουμε τον χειμαζόμενο κλάδο μας και να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για το συμφέρον της Ένωσης και των μελών της.

Γι αυτό σας καλούμε όπως δημοσιεύσετε το παρακάτω κείμενο στην επόμενη έκδοση των εφημερίδων σας (ει δυνατόν και στην 1η σελίδα) και να το αναρτήσετε σε εμφανές σημείο της ιστοσελίδας σας.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ (ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ) & ΑΝΑΡΤΗΣΗ (ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ):

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟ!

Η κατάργηση του θα φέρει σε αδιέξοδο το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τις Ενώσεις Τύπου

Τις τεκμηριωμένες θέσεις του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ για την διατήρηση του Αγγελιοσήμου και την αυτοτέλεια του Δημοσιογραφικού Ταμείου, στηρίζουν με παρέμβαση τους προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας οι συνδικαλιστικές Ενώσεις Τύπου.

Μεταξύ άλλων, το κοινό υπόμνημα που απέστειλαν η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ), ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων (ΕΙΗΕΕ), η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ) και η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων και Εβδομαδιαίων Εφημερίδων Νομού Αττικής, αναφέρονται τα εξής:

"Με την παρέμβαση μας αυτή σας γνωστοποιούμε ότι συντασσόμαστε με τις θέσεις του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, όπως αυτές αποτυπώνονται με τεκμηριωμένο τρόπο στις πλήρεις αναλογιστικές μελέτες που κατέθεσε η διοίκηση του ασφαλιστικού οργανισμού των ΜΜΕ στην Επιτροπή για την Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Κατ' αρχήν στηρίζουμε την ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ κατά της προοπτικής ένταξης των Ταμείων των ΜΜΕ στον ενιαίο ΕΟΠΥΥ.

Όσον αφορά το Αγγελιόσημο, είναι αδιαμφισβήτητα τεκμηριωμένο ότι αποτελεί «ανταποδοτικό τέλος», κάτι που έχουν αποδεχθεί νομικά και τα αρμόδια όργανα του κράτους. Ως εκ τούτου, τυχόν κατάργησή του αντιστρατεύεται τις υποχρεώσεις τις οποίες η χώρα έχει αναλάβει στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεννόησης.

Ωστόσο, μας προκαλεί ερωτηματικά η συστηματική -διαχρονική- υπονόμευση και αμφισβήτηση του Αγγελιοσήμου που αποτελεί οιονεί εργοδοτική εισφορά με ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Όπως αποδεικνύεται ξεκάθαρα στην έκθεση - μελέτη νομικής αξιολόγησης από τον επίκουρο καθηγητή Νομικής ΑΠΘ Ακρίτα Καϊδατζή καθώς και στην έκθεση – οικονομική μελέτη της εταιρείας Sany Consulting, τυχόν κατάργηση του Αγγελιοσήμου θα προκαλέσει, χωρίς λόγο, δημοσιονομική επιβάρυνση στο κράτος, καθώς το 10% του Αγγελιοσήμου αποδίδεται σ' αυτό.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε αδικαιολόγητη κάθε συζήτηση που γίνεται για κατάργηση του Αγγελιοσήμου, αφού αυτό αποτελεί "ανταποδοτικό τέλος" και σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τυχόν κατάργηση του θα επιφέρει τεράστια πλήγματα στο δημοσιογραφικό μας Ταμείο και στους ασφαλισμένους του (ιδιοκτήτες εφημερίδων και δημοσιογράφους), ενώ παράλληλα θα βάλει λουκέτο στις συνδικαλιστικές Ενώσεις που δίνουν άνισο αγώνα για τη λύση των προβλημάτων και την στήριξη των μελών τους σε μια πολύ δύσκολη εποχή.

Oι πρόεδροι

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ (ΕΙΕΤ)

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ (ΣΗΠΕ)

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΙΗΕΕ)

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΒΒΑΚΗΣ (ΕΔΙΠΤ)

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ (ΕΙΗΕΕΑ)"

Υ.Γ.: Σας αποστέλλουμε και συνοδευτική του κειμένου φωτογραφία.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Ο ΓEN. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ                         ΓΑΒΡΙΗΛ ΓΑΛΑΝΟΜΑΤΗΣ

Μοιραστείτε το

Submit to Facebook
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Δεκέμβριος 2015 18:33
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ »

footer