Ορισμός Διευθυντή και Διευθυντή Σύνταξης εντύπων – Προθεσμίες

Ορισμός Διευθυντή και Διευθυντή Σύνταξης εντύπων – Προθεσμίες

Σας ενημερώνουμε για τις διαλαμβανόμενες διατάξεις στο άρθρο 50 “Ορισμός διευθυντή και διευθυντή σύνταξης στις εφημερίδες που εγγράφονται ή είναι ήδη εγγεγραμμένες στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης – Τροποποίηση περ. α) παρ. 3Α άρθρου μόνου ν. 1178/1981” του ν. 5130/2024 (Α’ 127), δυνάμει των οποίων:

 

*Σε κάθε εφημερίδα που εκδίδεται και διανέμεται στην Ελλάδα, ορίζονται διευθυντής και διευθυντής σύνταξης, οι οποίοι αμφότεροι είναι μέλη επαγγελματικού σωματείου δημοσιογράφων. Σε περίπτωση κυκλοφορίας φύλλου κατά παράβαση του προηγούμενου εδαφίου επιβάλλεται εντός δέκα (10) ημερών από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κάθε φορά, διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.

 

*Από την 1η Οκτωβρίου 2024, για τις εφημερίδες που εγγράφονται ή είναι ήδη εγγεγραμμένες στο ηλεκτρονικό Υπομητρώο της Γ.Γ.Ε.Ε. θα ορίζονται διευθυντής, ο οποίος είναι είτε δημοσιογράφος είτε μέλος επαγγελματικού σωματείου εκδοτών ή ιδιοκτητών και διευθυντής σύνταξης, ο οποίος είναι δημοσιογράφος. Η δημοσιογραφική ιδιότητα αμφοτέρων θα αποδεικνύεται είτε με την εγγραφή στο οικείο επαγγελματικό σωματείο είτε μέσω της ασφάλισης στους οικείους ασφαλιστικούς φορείς

 

*Ωστόσο, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024, για τις εφημερίδες που ανανεώνουν την εγγραφή τους στο ηλεκτρονικό Υπομητρώο της Γ.Γ.Ε.Ε., οι ιδιότητες του διευθυντή και του διευθυντή σύνταξης μπορεί να ταυτίζονται, το δε πρόσωπο αυτό μπορεί να είναι είτε μέλος επαγγελματικού σωματείου δημοσιογράφων είτε μέλος επαγγελματικού σωματείου εκδοτών ή ιδιοκτητών.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ. της ΕΙΕΤ

 

         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ                        ΝΙΚΟΣ ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΣ

Share This